Chleb

Pieczywo a wyzwania zdrowotne – obalamy najpopularniejsze mity

Fot. Stowarzyszenie Producentów Pieczywa - kampania „Łączy nas coś dobrego”

Często powielany jest mit, że jeśli chcemy zadbać o zdrowie i sylwetkę, to powinniśmy z codziennego jadłospisu wyeliminować pieczywo pszenne i pszenno-żytnie, zastępując je np. lekkim pieczywem ryżowym czy kukurydzianym. Nieprawdziwe informacje krążące wokół kaloryczności i szkodliwości białego pieczywa są silnie wspierane przez prasę i portale dietetyczne, a tymczasem dobrej jakości wypieki, najlepiej pełnoziarniste, są jednym z podstawowych elementów zrównoważonej, zdrowej diety i dla wielu osób głównym źródłem węglowodanów. Zdrowe proporcje Zgodnie z rekomendowanym od […]

Ceny mąki w górę, jednak ceny pszenicy rosną w znacznie szybszym tempie

Pszenica

Ostatnie dwa tygodnie przyniosły nam zapowiedź zmian na rynku mąk piekarniczych. Zanotowano niewielkie 1-2% wzrosty cen w stosunku do sierpnia i września, kiedy to ceny stały w miejscu. Wydaję się, że to początek trendu, bowiem ceny pszenicy konsumpcyjnej w dalszym ciągu rosną i przekroczyły 900 PLN za pszenicę 12,5% białka z dostawą do portów z przeznaczeniem na eksport. To jest o 40-50 PLN na tonie więcej niż w pierwszej połowie października (oraz 140 PLN więcej […]

Polscy konsumenci coraz częściej sięgają po zdrowe pieczywo

Chleb Bakal

Marka Bakal, należąca do firmy Atlanta Poland S.A., oferuje na polskim rynku spożywczym zdrowy zamiennik pieczywa – Mix Ziaren Do Wypieku Chleba Pełnoziarnistego Bez Mąki. To gotowa mieszanka pełnowartościowych ziaren. Do opakowania producent dołącza odpowiednią foremkę do pieczenia. W 2016 roku produkt 4 ZIARNA otrzymał Certyfikat Dobry Produkt, nadany przez Portal Spożywczy, w kategorii „Produkt innowacyjny”. Rosnący trend zdrowej żywności zdecydowanie zmienia oczekiwania polskich konsumentów i sprawia, że coraz częściej sięgają oni po zdrowe pieczywo. To […]

Konsumpcja chleba w Polsce wzrosła o 16% w ciągu ostatnich 4 lat

Chleb jest podstawowym elementem naszej diety i wchodzi w skład pierwszego poziomu piramidy żywienia. Pieczywo dostarcza mnóstwa składników odżywczych, stawiając pod znakiem zapytania sens utożsamiania jego spożycia wyłącznie ze wzrostem wagi. W Polsce roczne spożycie chleba na osobę podwyższyło się w ciągu ostatnich czterech lat. Podczas gdy w 2010 statystyczny Polak zjadał rocznie 59kg chleba, w 2014 ilość ta wzrosła o 16%, do 70kg na rok. W roku 2010 w Polsce spożywano statystycznie 59kg chleba […]

Chleb od Serca – nowość od Uldo

Chleb od Serca ULDO plakat

Firma ULDO wprowadziła do swojej oferty nową mieszankę piekarniczą, wchodzącą w skład grupy Pieczywo dla zdrowia. Jest to Chleb od Serca, który ze względu na swój unikatowy skład i właściwości otrzymał certyfikat jakości  Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Zbigniewa Religi w Zabrzu, tym samym stając się częścią programu profilaktyki prozdrowotnej Siła Serca, prowadzonego przez Fundację. Chleb od Serca to smaczna propozycja dla osób dążących do ograniczenia ilości sodu w diecie – jednego z głównych winowajców […]

Schulstad: Kanapka Kibica z ziarnami

schulstad kanapka kibica

Kanapka Kibica z ziarnami Schulstad 450 g to specjalna limitowana seria pieczywa, przygotowana z okazji mistrzostw Europy w piłce nożnej Euro 2012, organizowanych w Polsce i na Ukrainie. Jest to pieczywo pszenne zawierające dodatek otrębów pszennych, płatków owsianych i mąki żytniej. Kanapka Kibica z ziarnami zawiera błonnik regulujący pracę przewodu pokarmowego. Kanapka Kibica doskonale nadaje się do przygotowywania pysznych kanapek zarówno na ciepło jak i na zimno. Dzięki specjalnym procesom technologicznym możesz na długo cieszyć […]