Browar

Mazurska Manufaktura S.A. przejmuje rzemieślniczy Browar Profesja z Wrocławia

Jakub Gromek - Mazurska Manufaktura

Mazurska Manufaktura S.A., producent rzemieślniczych alkoholi mocnych oraz regionalnego piwa, obejmie 100% udziałów wrocławskiego, rzemieślniczego Browaru Profesja. Zakup sfinansuje nową emisją akcji, którą obejmą obecni właściciele. Impulsem dla transakcji jest strategia rozwoju Spółki zakładająca rozszerzanie portfolio o pozycje kraftowe w wyniku konsolidacji lokalnych marek piwnych. Transakcja dzieje się w momencie przygotowań do debiutu na NewConnect. Wrocławski browar Profesja został założony w 2012 roku przez miłośników piwa i doświadczonych piwowarów domowych. Obecnie piwo z browaru można […]

Rozmowa z Mateuszem Ćwiklikiem, Dyrektorem Handlowym Browaru Pilsweizer

O Browarze Pilsweizer, jego pozycji na rynku piw i planach na przyszłość rozmawiamy z Mateuszem Ćwiklikiem, Dyrektorem Handlowym Browaru Pilsweizer. Rozmowę przeprowadził Mirosław Szul, Redaktor Naczelny Przeglądu Handlowego. Pilsweizer jest firmą produkującą piwo. Czy może powiedzieć Pan coś więcej o Browarze Pilsweizer? Ile osób zatrudnia firma oraz jakie posiadacie Państwo moce produkcyjne w swoich zakładach? Browar zatrudnia na etatach 18 osób, dodatkowo głównie w czasie rozlewów kolejne kilkanaście osób jako wsparcie przy produkcji. Na tą chwilę nasze moce produkcyjne sięgają […]

Browar Pilsweizer wprowadza na rynek piwo Andy’s ESB

Browar Pilsweizer z Grybowa wprowadza na rynek niezwykle ciekawą propozycję dla konsumentów poszukujących nowych smaków piwnych – piwo z kategorii extra special bitter pod marką Andy’ ESB. Jest to pierwsze piwo górnej fermentacji w ofercie tego browaru. Pilsweizer liczy na zainteresowanie nowym piwem zarówno ze strony kobiet jak i mężczyzn. Jego cena detaliczna wyniesie ok. 7 zł. Jak mówią przedstawiciele browaru, Andy’s ESB to piwo będące hołdem dla starych angielskich mistrzów piwowarstwa i wierne oryginalnym tradycyjnym angielskim recepturom. To […]

Browar Amber wprowadza na rynek nowe piwa

Browar Amber rozpoczął warzenie krótkich serii piw „Po godzinach”. To autorskie interpretacje wybranych stylów piwnych. Każdy prezentowany styl warzony będzie w ilości 200 hektolitrów. A na rynku każda z nich będzie zaledwie kilka miesięcy. Seria ma sprowokować piwoszy do nowego HOBBY – zapoznawania się ze smakami nowych piw i bawienia się ich różnorodnością. Jako pierwszy z serii „Po godzinach” na rynek trafił koźlak pszeniczny. Niefiltrowane, naturalnie mętne piwo górnej fermentacji, które łączy cechy rozgrzewającego koźlaka i […]

Browar Biskupiec dołączył do Grupy Browary Regionalne Jakubiak

Browary Regionalne Jakubiak

Grupa Browary Regionalne Jakubiak sfinalizowały zakup Browaru Biskupiec. Jest to już piąty browar tej grupy kapitałowej obok Browarów: Ciechan, Lwówek, Bojanowo i Tenczynek 29 sierpnia 2014 r. została sfinalizowana umowa na zakup Browaru Biskupiec przez Grupę Browary Regionalne Jakubiak. Dzisiejszy zakup Browaru Biskupiec to nie tylko ważna inwestycja naszej Grupy, tym przejęciem ratujemy także jedyny browar z historycznymi tradycjami piwowarskimi na Warmii. To kolejny krok w realizacji naszej strategii. – powiedział prezes Grupy BRJ, Marek Jakubiak. […]

Dwie nowości piwa Łomża w butelce 0,33l

Piwo Łomża Export 0,33

Marka piwa Łomża wkracza w tegoroczny sezon piwny z dwiema nowościami. Pierwsza wiąże się z rozszerzeniem linii opakowań flagowego wariantu – piwa Łomża Export.  Do półlitrowej butelki bezzwrotnej i puszki dołączyła w kwietniu bezzwrotna zielona butelka 0,33 l, czyli popularny „bączek”. Druga nowość to piwo Łomża Jasne Pełne. Stanowi ono nawiązanie do pierwszego piwa, które w 1968 roku trafiło na lokalny rynek po uruchomieniu browaru w Łomży – było to  piwo jasne typu lager w […]

Piwo Książęce nagrodzone na Golden Beer Poland 2013

Piwo Książęce

Podczas odbywającego się w Rzeszowie Golden Beer Poland 2013 Książęce otrzymało trzy medale zdobywając całe podium w kategorii „Ciemny lager”. To kolejna prestiżowa nagroda dla Książęcego po medalach International Beer Challenge 2013 oraz „Chmielakach Krasnowstawskich”. Golden Beer Poland 2013 jest konkursem, w którym oceny dokonują eksperci i znawcy piwa. Do konkursu polskie browary zgłosiły 80 piw, które startowały w 14 kategoriach. Ocena piwa dokonana została przez zespół jurorów, którzy ocenili wygląd, smak, aromat oraz tzw. […]

Nowe piwo z Browaru ​Amber na największej​ corocznej biesiadzi​e na Pomorzu​

Aż 15 tys. osób bawiło się w sobotę na Koźlakach Bielkowskich – największej corocznej biesiadzie na Pomorzu. Amatorzy piwa i przysmaków regionalnych przybyli do Bielkówka z Polski i zza granicy. Na IX Koźlaki Bielkowskie, organizowane tradycyjnie w drugą sobotę września przez pomorski Browar Amber przyjechało aż 15 tys. osób. – To rekordowa frekwencja – podkreśla Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber. Impreza cieszy się coraz większą popularnością. Przyciąga nie tylko mieszkańców Pomorza, ale też turystów […]

Książęce – potrójna nowość w portfelu Kompanii Piwowarskiej

Piwo Książęce - Czerwony Lager

Książęce – nowa marka premium w portfelu Kompanii Piwowarskiej – stworzona z myślą o konsumentach szukających nowych piwnych doznań. Kolekcję Piwnych Specjalności Książęcego tworzą trzy piwne style o zbalansowanym smaku: Czerwony Lager, Ciemne Łagodne i Złote Pszeniczne. W działaniach komunikacyjnych  Książęce skupi się nie tylko na walorach smakowych, ale również budowaniu i rozwoju kultury piwnej w Polsce. Książęce wpisuje się w aktualny trend rozwoju różnorodnych gatunków piwnych, których sprzedaż osiąga obecnie największą dynamikę na polskim […]

Perła Summer – znakomita propozycja na lato

Perła Summer

Od połowy czerwca do asortymentu Perła – Browary Lubelskie S.A. dołączyło piwo smakowe o nazwie Perła Summer. To znakomita wiadomość dla smakoszy Perły. Prace nad nową markę rozpoczęły się w grudniu 2011. Głównym przesłaniem było stworzenie piwa, skierowanego do konsumentów nie przepadających za chmielową goryczką. Dodatkowo nowa Perła musiała się wyróżniać na tle bogatej gamy piw smakowych. Unikalność miała zagwarantować kombinacja naturalnych składników i ich proporcji, które w konsekwencji nadadzą przyjemny i charakterystyczny ale trudny […]