Głodny zwycięstw, emocji i wrażeń? Dorwij batona LION!

LION 2pack limitowana edycja

Od kwietnia baton LION 2pack dostępny jest na rynku w nowej odsłonie. Na opakowaniu pojawiła się nowoczesna grafika piłki nożnej na biało-czerwonym tle. Dorwij go, zarycz z zachwytu i zagrzej zawodników do walki i strzelania bramek. Biało-czerwony szalik i baton LION to teraz niezbędnik każdego kibica. Kruchy wafelek przełożony kremem, oblany ciągnącym się karmelem, obsypany chrupkami ryżowymi i otoczony pyszną polewą kakaową jest idealną przekąską podczas emocjonującego meczu. Baton LION przyda się zarówno na stadionie, jak […]

Czosnek w kuchni

Czosnek w kuchni

Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Naturalny, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego intensywnego aromatu wiele potraw straciłoby swój charakter. Czosnek swoją przygodę z kuchnią zaczął kilka tysięcy lat temu, a do dziś cenimy jego zdrowotne właściwości i magiczną moc nadawania posiłkom wyrazistości i intensywnego aromatu. Jest narodową przyprawą Azji, nieodłącznym składnikiem kuchni indyjskiej. W Europie od dawien dawna cenimy go za pozytywny wpływ na ciało – poprawia odporność, oczyszcza organizm. W kuchni […]

Aksamitny balsam odżywczy do rąk z minerałami z Morza Martwego i olejkiem migdałowym APIS Natural Cosmetics

Apis Inspiration - Aksamitny balsam

Aksamitny balsam odżywczy do rąk z minerałami z Morza Martwego i olejkiem migdałowym wchodzi w skład doskonałej wygładzająco-ujędrniająca serii z minerałami i czarnym błotem z Morza Martwego Dead Sea Mud SPA Inspiration polskiej marki APIS Natural Cosmetics. Bez wątpienia powinien znaleźć się w każdej kosmetyczce dbającej o siebie kobiety. Lekki, doskonale wchłaniający się balsam przeznaczony jest dla suchej, zniszczonej skóry dłoni. Zawiera wyjątkową kompozycję składników odżywczych oraz głęboko i długotrwale nawilżających: minerały z Morza Martwego […]

Polskie Snaki wchodzą na rynek niemiecki

Henryk Kania

ZPM Henryk Kania, jeden z największych producentów wyrobów mięsnych w Polsce, wprowadza na rynek niemiecki Henryk Kania Snacks – mięsne przekąski na każdą okazję. Od maja kabanosy i kiełbaski w sześciu smakach dostępne będą w niemieckich sklepach Real. W planach Spółki jest wprowadzenie produktów do kolejnych sieci. Wprowadzenie przekąsek Henryk Kania Snacks do niemieckich sklepów Real to początek realizacji naszej strategii szerszego wejścia na zagraniczne rynki. Obecnie prowadzimy rozmowy z innymi sieciami handlowymi w Niemczech, […]

MOKATE: Choco Dream podbija rynek

Adam Mokrysz

Wartościowy udział czekolad do picia oferowanych przez Mokate wzrósł w ciągu roku wartościowo o 4% awansując producenta z odległej pozycji, na trzecie miejsce kategorii. – To świetnie dopracowany produkt, dostosowany do potrzeb i oczekiwań klientów. Będzie rozwijany i wzbogacany, tym bardziej, że rynek czekolady w naszym kraju nadal znajduje się w fazie wzrostu. Zwiększamy też jego sprzedaż eksportową i wyniki są nader obiecujące. – podkreśla Adam Mokrysz, z zarządu Mokate Sp. z o.o. Nie tylko […]

Nowy produkt Fix i masz dżem WINIARY

Fix i masz dżem Winiary

Przygotowujemy dżemy, konfitury, powidła, kisimy ogórki, wyciskamy soki, marynujemy gruszki. Zamykamy w słoikach i butelkach smaki i zapachy lata, by móc cieszyć się nimi przez cały rok. Teraz, nowy produkt Fix i masz dżem WINIARY bez dodatku konserwantów sprawi, że zrobienie tradycyjnego dżemu to będzie przysłowiowa pestka! Każdy pamięta domowe specjały ze spiżarni babci i mamy. Smak naleśników z niezwykłym dżemem truskawkowym babci. Zapach konfitury wiśniowej unoszący się po otwarciu słoika. Teraz nie trzeba sięgać […]

Czosnek podstawą w każdej kuchni

Streamline czosnki

Sezon grillowy uważamy za otwarty za sprawą marynowanych czosnków linii Streamline. Marka proponuje polskim smakoszom aromatyczne ząbki w trzech odsłonach: z ziołami, z papryką i chili oraz z oliwkami i suszonymi pomidorami. Każdy z nich używać można na setki różnych sposobów. Czosnek z ziołami, jako produkt łagodny, ale pełen aromatu, może być podawany jako przekąska, gdy skuszeni majowym słońcem rozpoczniemy w końcu długo oczekiwany sezon grillowy. Pikantnym czosnkiem chili nadziać możemy mięso, np. schab, który uzyska […]

Historia pachnąca przyprawą korzenną, czyli skąd się wziął piernik

Piernik

Pierniki obecne są w naszej kuchni od setek lat, uważane za tradycyjny polski wypiek. Pochodzą one jednak z okolic dzisiejszej Holandii i początkowo traktowane były jako symbol dobrobytu, dostępny jedynie dla najbogatszych mieszkańców miast hanzeatyckich. W Polsce piernik początkowo znany był pod nazwą miodownik – było to ciasto chlebowe przygotowywane na bazie mąki i miodu, które dojrzewało latami w piwnicach. Istniała tradycja przygotowania ciasta piernikowego w dniu narodzin córki. Było ono pieczone dopiero w dniu […]

Kolejny SPAR na Podkarpaciu

Spar

Kolejny sklep sieci SPAR został uruchomiony w Pustkowie w województwie podkarpackim. Uroczyste otwarcie placówki połączone z przygotowanymi dla klientów atrakcjami miało miejsce 14 kwietnia. Właścicielem 150 metrowego sklepu jest pan Czesław Książek, dla którego jest to kolejna inwestycja handlowa, ale pierwsza funkcjonująca pod szyldem SPAR. – Chcieliśmy rozszerzyć swoją ofertę i uznaliśmy, że SPAR jest dla nas doskonałym partnerem. Poznaliśmy ofertę wielu sieci, ale to SPAR okazał się bezkonkurencyjny. – mówi Czesław Książek. Przygotowania do otwarcia […]

Tuńczyk na widelcu, czyli co o tuńczyku z puszki wiedzieć powinniśmy

Rio Mare Tuńczyk w oliwie z oliwek

We Włoszech tuńczyk z puszki jest jednym z głównych produktów na listach zakupów. Włosi cenią bowiem zarówno jego smak, uniwersalne zastosowanie, jak i właściwości zdrowotne. Wiedzą również, o czym należy pamiętać przy wyborze puszki z tuńczykiem.  Ich sekret poznał szef kuchni restauracji Papa Giuseppe we Wrocławiu, Łukasz Karp, który na co dzień serwuje gościom restauracji dania kuchni włoskiej. Włosi przykładają ogromną rolę do tego co jedzą. Przestrzegając zasad diety śródziemnomorskiej, która wpływa na dobre samopoczucie i […]