Co 6 gimnazjalista w Polsce nie je rano śniadania

Jedz smacznie i zdrowo

fot. Winiary

Długie i szare zimowe dni powoli odchodzą w niepamięć. Najwyższy czas dodać sobie energii, by w pełni cieszyć się nadchodzącą wiosną. Od czego więc zacząć? Najlepiej od pełnowartościowego śniadania! Niestety, wciąż zapominamy o najważniejszym posiłku dnia. Co gorsza nie tylko dorośli nie jedzą śniadań! Okazuje się, że średnio 13% chłopców i 18% dziewcząt w wieku gimnazjalnym w Polsce nie pamięta o porannym posiłku – informują organizatorzy programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo”.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, głoszą zgodnie specjaliści żywieniowi. Zapewnia nam energię, dzięki której nasze ciało i umysł mogą pracować prawidłowo i wydajnie. Produkty bogate w białko, węglowodany oraz w wartości pokarmowe takie jak wapń, żelazo, błonnik i witaminy zaspokajają aż ¼ dziennego zapotrzebowania pokarmowego człowieka. Młodzież, która w porannych godzinach wydatkuje dużo energii na naukę w szkole powinna szczególnie dbać o regularne jej dostarczenie do organizmu. Tym bardziej, że niejedzenie śniadań może być przyczyną senności, apatii czy problemów z koncentracją, co może bezpośrednio wpływać na wyniki w szkole.

Od marca do czerwca 2011 roku organizatorzy programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo” przeprowadzili badania na grupie niemal 1000 uczniów klas I-III gimnazjum. Pytali młodzież o nawyki żywieniowe i preferencje kulinarne. Okazało się, że średnio 13% chłopców i 18% dziewcząt nie pamięta o porannym posiłku. Co więcej gimnazjaliści nie zabierają ze sobą dodatkowego posiłku do szkoły. Średnio 16% młodych ludzi w Polsce nie je drugiego śniadania, które powinni spożywać w pierwszej połowie dnia, by uzupełnić zapas energii niezbędny do nauki. Organizatorzy programu ustalili również, że większość gimnazjalistów – 74% przebadanych na śniadanie zjada głównie kanapkę.

– Ważne jest, by uczyć młodych ludzi, że ich poranny posiłek powinien opierać się na produktach pełnowartościowych. Śniadania dla ucznia powinny opierać się na produktach pełnoziarnistych np. na śniadanie płatki na mleku, a do szkoły kanapka z pieczywa razowego lub graham. Takie produkty w diecie młodych ludzi sprawiają, że czują się oni dłużej syci, a powolne uwalnianie glukozy do krwi sprawia, że mają mniejszą ochotę na sięganie po słodkie przekąski.

– mówi Agnieszka Piskała ekspertka ds. żywienia w firmie Nestlé.

Warto powtarzać sobie: „Jedz królewskie śniadanie, książęcy obiad i żebraczą kolację” i pamiętać, że nie tylko na wiosnę, mogą brać z nas przykład młodzi ludzie.

Więcej o śniadaniach można przeczytać na stronie internetowej programu edukacyjnego „Jedz smacznie i zdrowo”.

***

Program „Jedz smacznie i zdrowo” jest akcją edukacyjną marki WINIARY prowadzoną we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Pierwsza edycja odbyła się w roku szkolnym 2010/2011. Wzięło w niej udział niemal 500 gimnazjów z całej Polski. Ponad 600 nauczycieli wyedukowało w dziedzinie zdrowego odżywiania blisko 23 000 uczniów z ponad 1000 klas. Misją „Jedz smacznie i zdrowo” jest nauka młodzieży zasad prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie do podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania.

Program marki WINIARY jest częścią szerszej kampanii zatytułowanej „Jedz smacznie i zdrowo”. prowadzonej od czterech lat przez wiele marek z portfolio firmy Nestlé, której celem jest promowanie zdrowego odżywiania wśród konsumentów. Wiąże się on z przyjęciem przez Nestle strategii NHW (Nutrition, Health, Wellness) będącej strategią odpowiedzialnego biznesu firmy Nestlé, w imię której zobowiązuje się ona produkować wysokiej jakości produkty, będąc jednocześnie wiarygodnym partnerem w żywieniu oraz dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie konsumentów.

Patroni honorowi

  • Minister Edukacji Narodowej
  • Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych
  • Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego

Winiary

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie widoczny w treści komentarza.
Wszystkie pola oznaczone * są wymagane.