Słodko – nie zawsze znaczy niezdrowo

Lizaki, czekolady, batoniki – każda mama wie, że bez tego dziecko ze sklepu nie wyjdzie. Ale każda świadoma mama wie także, że słodycze dziecku ani jej samej nie służą.  Być może warto więc poświęcić czas, żeby samemu przygotować pyszne słodkości, które dziecku nie zaszkodzą, a wręcz uzupełnią braki witamin w organizmie? A i mama będzie mogła zjeść ze smakiem i bez obaw o dodatkowe centymetry w biodrach!

Galaretka z owocami

fot. Red Star Media

Nie ma chyba dziecka, które nie lubi galaretek. Ale kiedy już spojrzymy na skład tych sklepowych – cierpnie nam skóra na karku. Na przykład galaretka malinowa zawiera cukier (nie wiemy jaką ilość), żelatynę wieprzową (wiadomo, że o nie najlepszej reputacji), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, barwnik: czerwień koszenilowa (koszenila to barwnik powstający z wysuszenia i zmielenia specjalnej, czerwonej odmiany owada  – czerwca kaktusowego,  żyjącego w Meksyku). Na próżno szukać w tej galaretce malin. Podobny skład ma galaretka truskawkowa innej firmy. Cytrynowa różni się tylko barwnikiem – zawiera żółcień koszenilową, a agrestowa – żółcień chinolinową i indygotynę. Tymczasem galaretkę z łatwością możemy przygotować sami w domu – z owoców sezonowych lub mrożonych.

Domowa galaretka

Składniki:

  • Pół litra soku wyciśniętego ze świeżych winogron, jabłek a nawet marchewki lub woreczek mrożonych malin, truskawek
  • 5 g Agar-agar (naturalna substancja żelująca z morskich glonów, do nabycia w każdym sklepie ze zdrową żywnością)
  • Miód wielokwiatowy do smaku
  • Świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku

 

Taką galaretkę przygotowuje się dosłownie w kilka minut, kolejnych kilkanaście musimy poczekać, aż zastygnie. Agar-agar, w przeciwieństwie do żelatyny, zastyga już w temperaturze 40/50 stopni Celsjusza. Amatorzy magarowych galaretek radzą, żeby agar gotować przez 10 minut – przez ten czas pozbywamy się „smakowej nutki morza” z potrawy. Najłatwiej przygotować taką galaretkę w urządzeniu wielofunkcyjnym Speedcook, które nie tylko zmieli i zagotuje nam owoce, ale także będzie galaretkę skutecznie przez owe 10 minut gotowania mieszało.

Dowolne owoce (maliny, truskawki, jabłka, gruszki, jagody etc) wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy – obroty 10, czas 45s. Po tym czasie uzupełniamy wodą do 0,5 litra i ponownie miksujemy – obroty 10, czas 15s. Dodajemy cytrynę do smaku. Speedcook przestawiamy w temperaturę Gotowanie, obroty 2, czas 11 minut. Urządzenie zacznie odliczać czas dopiero, kiedy temperatura osiągnie 85 stopni.  Wtedy do naczynia miksującego, przez otwór w pokrywie, dodajemy Agar-agar. Po zakończeniu gotowania możemy galaretkę dosłodzić miodem. Przelewamy ją do salaterek. Gotowe!

Mleko owsiane

fot. Red Star Media

Mleko owsiane

Kolejną zdrową propozycją, zwłaszcza dla alergików jest pyszne mleko sojowe, którym możemy zastąpić mleko odzwierzęce nie tylko w zupach mlecznych, ale także w ciastach i deserach. Mleko owsiane robi się szybko i prosto, w ten sposób możemy też sporo zaoszczędzić – litr mleka owsianego w sklepie kosztuje około 10 zł, samodzielne jego wyprodukowanie to maksymalnie 1,50zl!

Składniki:

  • 1 miarka płatków owsianych
  • 3 miarki wody
  • cukier/miód
  • cukier waniliowy

 

Płatki owsiane zalewamy dwiema objętościami wody i zostawiamy na noc, żeby namokły. Rano mielimy dokładnie. Prędkość 10, czas 20 sekund. Dolewamy trzecią część wody. Słodzimy według własnych upodobań. Ponownie miksujemy. Prędkość 7 czas 15 sekund. Masę owsianą filtrujemy przez gazę. Na końcu wyciskamy dobrze pozostałe na gazie otręby. Gotowe!

Z takiego owsianego mleka możemy zrobić nie tylko kakao, zupę mleczną czy ciasto, ale także pyszne i zdrowe lody… szpinakowe!

Lody szpinakowe

  • Pół szklanki mleka owsianego
  • Pół bardzo dojrzałego ananasa lub całe dojrzałe mango
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • Szklanka młodego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
  • 3 łyżki kakao
  • Miód/cukier do smaku

 

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego Speedcook. Odroty 10, czas 1minuta. Tak powstałą masę przelewamy do foremek na lody i umieszczamy w zamrażarce. Takie lody mają zaletę, której nie mają żadne lody sklepowe – są zdrowe, pełne witamin i nie tuczą. Nie zawierają też wszystkich polepszaczy smaku i zapachu a dodatkowo – „ukryliśmy” w nich szpinak, na który dzieci zwykle nawet nie chcą spojrzeć.

 

Sernik z dyni

Spód:

  • 150 g pokruszonych herbatników razowych (dodałam herbatniki kakaowe)
  • 60 g stopionego masła

 

Masa:

  • 400 g upieczonej dyni,
  • 250 ml mleka owsianego
  • 150 ml świeżego soku z pomarańczy
  • 20 g Agar-agar
  • Centymetr korzenia imbiru
  • Łyżka cynamonu
  • Łyżeczka kardamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Pół łyżeczki soli
  • 2 szklanki ulubionych orzechów (obranych i namoczonych)
  • 300 g suszonych daktyli
  • 50g owoców goji

 

Składniki na spód ciasta zmiksować w urządzeniu Speedcook – obroty 10, czas 20 sekund. Masą wykładamy spód tortownicy i wkładamy ją do lodówki.

Dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w niewielką kostkę i zapiekamy na blasze w piekarniku aż się lekko zarumieni. Wszystkie składniki na masę, oprócz Agar-agar, wkładamy do naczynia miksującego Speedcook i blend ujemy na gładką masę – prędkość 10, czas – 1 minuta. Ustawiamy urządzenie w tryb Gotowanie, na czas 11 minut, obroty 3. Kiedy masa się zagotuje – przez otwór w pokrywie urządzenia dodajemy Agar-agar. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Kiedy ciasto wystygnie – wkładamy je do lodówki. Agar sprawi, że już po 2 godzinach będziemy mogli je jeść!!! Wierzch ciasta możemy przyozdobić dodatkowo owocami i zalać galaretką agarową. Zaletą agaru jest to, że zetnie się nawet na owocu kiwi, który żelatynę zwyczajnie rozpuszcza.

Koktajl owocowy

fot. Red Star Media

Takie słodkości nie dość, że nie tuczą, bo nie dodaliśmy do nich prawie wcale cukru, to jeszcze są zdrowe – zawierają sezonowe owoce i warzywa, a więc witaminy, których zwłaszcza jesienią i my i nasze dzieci, potrzebujemy dwa razy bardziej. Eliminacja mleka krowiego z potraw to natomiast nie tylko propozycja dla alergików, ale także dla tych, którzy chcą uniknąć tłuszczu i zbędnych kilogramów. Jak widać – przygotowanie tych pysznych słodkości trwa dokładnie tyle ile wyprawa do cukierni albo supermarketu, po batoniki i inne naładowane chemią i tłuszczem słodkości. Dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak poświęcić te kilkanaście minut w tygodniu na samodzielne przygotowanie słodyczy dla dzieci i siebie.

Red Star Media

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie widoczny w treści komentarza.
Wszystkie pola oznaczone * są wymagane.

Więcej w Agar, Desery, Galaretka z owocami, Galaretki agarowe, Koktajl owocowy, Lody szpinakowe, Mleko owsiane, Owoce, Sernik z dyni
Dżem AGREST Z KIWI Owocowa Rozkosz
Dżem AGREST Z KIWI – zaskakujące połączenie, zaskakujące orzeźwienie

Marka Owocowa Rozkosz ponownie wzbogaciła swoje portfolio o kolejną zaskakującą nowość w cenionym przez konsumentów segmencie dżemów niskosłodzonych. Na sklepowych...

Zamknij