Kartacze, nazywane również cepelinami znane są przede wszystkim w północno-wschodniej Polsce. To potrawa regionalna, której podstawowym składnikiem są ziemniaki i dobrze doprawione mięso. Wyglądem przypominają nieco pyzy z mięsem, ale smakują trochę inaczej i różnią się od nich również kształtem – są większe i bardziej owalne.
Wykonanie kartaczy jest dość trudne, czasochłonne i wymaga wprawy, dlatego najczęściej goszczą na stołach prawdziwych gospodyń znających się na kuchni.
Wszystkim, którzy chcieliby zasmakować tego tradycyjnego dania, a nie mają czasu, aby przygotować je własnoręcznie z pomocą przychodzi firma Jawo, która posiada w ofercie pyszne kartacze przygotowane wg tradycyjnej receptury. Wystarczy jedynie 7 minut, aby można było cieszyć się ich doskonałym smakiem.
Kartacze Jawo wyróżniają się idealnie przyprawionym, aromatycznym nadzieniem mięsnym z wołowiny i wieprzowiny z dodatkiem cebuli i suszonych warzyw. Doskonale smakują zarówno w wersji z sosem i surówką, jak i jako samodzielne danie, okraszone przysmażoną cebulką, boczkiem czy skwarkami. Produkt charakteryzuje się niską zawartością soli.
Warto podkreślić, że kartacze z mięsem Jawo zostały docenione przez MRiRW i wyróżnione znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”.
Kartacze z mięsem Jawo
- Gramatura: 480 g
- Cena: ok. 6,80 zł
Jawo