Producenci Lokalni a odpowiedzialne zakupy

Odpowiedzialne świadome zakupy

fot. FANFAR Studio PR

Czy kupując wędlinę i nabiał, zastanawiamy się, kto jest ich producentem? Czy biorąc do ręki pieczywo i soki, interesujemy się, na jakich polach i sadach dojrzewały owoce przeznaczone na ich produkcję? Czy w pierwszej kolejności sięgamy po produkty lokalne? Jeśli nie, pora postawić na przemyślane i świadome zakupy

Podczas zakupów zwykle nie zastanawiamy się, jaką drogę przebył produkt, zanim trafił na sklepową półkę. To błąd, ponieważ pieniądze, które wydajemy, mają znacznie większą siłę, niż można się spodziewać. Wspieranie rodzimego biznesu, działalności charytatywnej czy firm kierujących się ekologią, przestrzegających praw człowieka i zwierząt to właśnie odpowiedzialne zakupy.

Jednym z aspektów odpowiedzialnych zakupów jest wspieranie producentów lokalnych. Dlaczego? Wybierając lokalne produkty, rośnie zapotrzebowanie na dany towar. Dzięki temu zwiększa się produkcja, a wraz z nią zatrudnienie. Niewykluczone, że nasz sąsiad bądź ktoś z rodziny zostanie zatrudniony przy wyrobie tego produktu. Może właśnie dzięki tej pracy będzie w stanie utrzymać rodzinę czy edukować dzieci.

Rozwój lokalnych produktów i ich wytwórców ma więc przełożenie na nasze codzienne życie i jego poziom. Jest korzystny ze względów społecznych, ponieważ stwarza miejsca pracy, dzięki czemu wzrasta poziom życia czy przywiązanie do regionu. Zyskuje też gmina, która pozyskane podatki może wykorzystać na wsparcie lokalnego placu zabaw, stołówki czy poprawienie infrastruktury.  Rozwój lokalnych produktów jest korzystny również ze względów środowiskowych – wykorzystywane są bowiem naturalne zasoby środowiska.

Producenci lokalni i ich produkty stwarzają szansę poprawy sytuacji ekonomicznej w regionie, zapewniając jednocześnie pozytywne efekty środowiskowe i społeczne. Często też kultywują rodzinne tradycje wytwarzania mięs, pieczywa i innych produktów.

Lokalna współpraca

Coraz częściej to firmy zachęcają do robienia odpowiedzialnych zakupów. Przykładem takich działań jest radomski hipermarket, organizator Festiwalu Producentów Lokalnych i inicjator akcji Producenci Lokalni. Program przez niego stworzony ma wspierać lokalnych dostawców. Są to głównie małe i średnie firmy rodzinne, funkcjonujące w oparciu o długoletnie tradycje i produkujące wyroby według tradycyjnych receptur. Przedsiębiorstwa te mają szansę na zdobycie nowych odbiorców, zwiększenie swojej konkurencyjności, poszerzenie produkcji i zwiększenie zatrudnienia. Dzięki trosce o lokalne otoczenie hipermarket pogłębia współpracę z producentami lokalnymi. Zyskuje również konsument, który świeże wyroby lokalnych dostawców może kupić w jednym miejscu.

Kupując jakiś produkt, wspieramy finansowo politykę konkretnej firmy. Warto zatem wiedzieć, komu oddajemy pieniądze. Optymalnym rozwiązaniem jest sięganie po produkty wytworzone przez rodzimych przedsiębiorców. Wspierajmy polski rynek, a najlepiej – lokalny.

***

Producenci lokalni

fot. FANFAR Studio PR

Producenci Lokalni to roczny program współpracy pomiędzy radomskim E.Leclerc a lokalnymi producentami. Program ma podkreślać szczególne relacje pomiędzy hipermarketem a lokalnymi producentami funkcjonującymi w jego otoczeniu. W Radomiu do współpracy z E.Leclerc przystąpiło 26 producentów lokalnych. Są to: GoERTZ, Figand, Mlekpol-Rolmlecz, Jabłonna, Albo, Krawczyk, Sadełko, Wojtyniak, PPHU Activ, SAMAGROS, Witamina, PPH Smakosz, Amigos, Krokus, Mosso, Dawtona, Oskoła, Społem, PH Royal Brand, PPHU Gustwa, Zbyszko Company, Dionizos, Global Cosmed Group, Bingo, dr Irena Eris, Polska Róża.

Program poprzez wsparcie lokalnych producentów daje szansę na zwiększenie konkurencyjności, zdobycie nowych odbiorców i poszerzenie produkcji. Dzięki trosce o lokalne otoczenie E.Leclerc pogłębia współpracę z producentami lokalnymi oraz działa w ramach społecznej odpowiedzialności biznesu.

Inauguracją programu jest Festiwal Producentów Lokalnych, który potrwa od 17 do 22 kwietnia.

1 koment.

  • 17 Mar 2012 | URL komentarza | Odpowiedz

    Staram się zawsze w miarę możliwości kupować produkty lokalne (swojskie), szczególnie mleko, jajka i wędliny. Chleb piekę sama w piekarniku, wyłącznie z mąki żytniej z dodatkiem przeróżnych ziaren. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie widoczny w treści komentarza.
Wszystkie pola oznaczone * są wymagane.

Więcej w Artykuły spożywcze, Festiwal Producentów Lokalnych, Producenci lokalni
Good Food Wysoki Błonnik chrupki
Wysoki Błonnik od Good Food

Na rynku pojawiła się nowa seria produktów Good Food Wysoki Błonnik, a w niej propozycje na pyszne i zdrowe śniadanie,...

Zamknij