Piwo domowe w profesjonalnym browarze

Piwo domowePiwowarzy domowi mają praktycznie nieograniczone możliwości testowania kombinacji i smaków. Dlatego piwo domowe staje się coraz większą inspiracją dla dużych browarów. Browar Amber wytypował najlepszego domowego portera.

Właśnie zakończyła się już VI edycja jednego z najbardziej prestiżowych w Polsce konkursów piw domowych – im. Sławomira Pahlke. Współorganizatorem konkursu jest Browar Amber. Jury złożone ze znawców złotego trunku (Andrzej Sadownik, prezes Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych, Maciej Chołdrych, prekursor sensoryki piwnej, Roman Kotlewski, piwowar Browaru Amber,  Agnieszka Wołczaska – Prasolik, ceniona piwowarka domowa, Rafał Kowalczyk, sędzia i zdobywca wielu nagród w konkursach piwnych) oceniało 10 piw w kategorii porter bałtycki. Jest to ciemne piwo, dolnej fermentacji, o wysokim ekstrakcie.

Poziom wszystkich piw w konkursie był bardzo wysoki. W tym roku najlepsze okazało się piwo uwarzone ręką kobiety. Najlepszego portera stworzyła Agnieszka Łopata, wielokrotna zwyciężczyni konkursów piwowarskich.

– mówi Agnieszka Wołczaska – Prasolik.

Jak podkreśla Marek Skrętny, dyrektor marketingu Browaru Amber na całym świecie profesjonalne browary od lat poszukują inspiracji i wymieniają doświadczenia z piwowarami domowymi.  W Polsce ten trend przybiera na sile. W domu można uwarzyć piwo na tysiące różnych sposobów, testując nowe smaki, mieszanki, składniki, na skalę nieosiągalną dla dużych browarów.

Współpraca z piwowarami domowymi pozwala nam obserwować różne gusta, sposoby warzenia piwa, odkrywać ciekawe nuty, połączenia. Jednocześnie dzięki takim konkursom jak nasz, domowi piwowarzy mają szansę sprawdzić swoje produkty w profesjonalnym laboratorium, poddać je specjalistycznej ocenie pod kątem jakości, sprawdzić ich parametry. To cenna nauka dla obu stron.

– mówi Marek Skrętny.

W USA, gdzie istnieje długoletnia tradycja warzenia piwa w domu, powstało już około 2 tys. browarów rzemieślniczych utworzonych przez piwowarów domowych. Według Charliego Papaziana, wieloletniego prezesa Brewers Association około 95 proc. amerykańskich browarów ma korzenie w piwowarstwie domowym.

W Polsce moda na warzenie piwa w domu dopiero się rozwija.

Zdaniem Tomasza Kopyry, wiceprezesa Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych około 30 tys. Polaków kiedykolwiek uwarzyło piwo w domu. Jednak tylko 300 z nich po krótkim przeszkoleniu mogłoby warzyć piwo w browarach restauracyjnych.

Na kanwie piwowarstwa domowego w Polsce powstało już kilka rzemieślniczych  browarów: Pinta, AleBrowar, Antidotum. W czerwcu tego roku najnowszy – Artezan w Natoilnie otworzyło trzech piwowarów domowych (Dariusz Doroszkiewicz, Jacek Materski, Piotr Wypych). Pierwsze warki zostały uwarzone w zakładzie 2 i 3 czerwca 2012 roku. Premiera piw z browaru miała miejsce 15 czerwca 2012 roku podczas X Festiwalu Birofilia w Żywcu.

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie widoczny w treści komentarza.
Wszystkie pola oznaczone * są wymagane.