Ruszają prace nad projektem nowej fabryki słodyczy „Pszczółka” w Lublinie

Na zdjęciu: Prezes Fabryki Cukierków Pszczółka - Pan Marek Spuz vel Szpos

Na zdjęciu: Marek Spuz vel Szpos, Prezes Fabryki Cukierków Pszczółka

Firma IPS Technologia ze Swarzędza zaprojektuje nową fabrykę słodyczy „Pszczółka” w Specjalnej Strefie Ekonomicznej EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin. Inwestycja pochłonie ponad 80 milionów złotych i zakończy się  w 2016 roku. W nowym zakładzie pracę znajdzie docelowo 450 osób.

Fabryka Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o. z Lublina rozpoczęła w 2014 roku inwestycję budowy nowego zakładu produkcyjnego na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin. Wiosną 2014 roku spółka uzyskała zezwolenie na prowadzenie działalności w SSE i stała się właścicielem działki o powierzchni 3,1 ha. Na ulicy Spiessa w Lublinie powstanie nowoczesny zakład o powierzchni ponad 13 tysięcy metrów kwadratowych. Produkowana w nim będzie szeroka gama wyrobów czekoladowych, którymi spółka chce wejść na polski i zagraniczny rynek, a także  doskonałe karmelki, z których „Pszczółka” jest znana od kilkudziesięciu lat.

Chcemy być wiodącym, polskim producentem słodyczy najwyższej jakości, w tym  wyrobów czekoladowych. Cieszymy się, że potężna, nowoczesna fabryka czekolady i innych wyrobów cukierniczych powstaje właśnie w Lublinie. Nasze wyroby, którymi będziemy budować markę „Lubelskie słodycze”, mają szansę podbić Polskę i świat.

– deklaruje Marek Spuz vel Szpos, Prezes Fabryki Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o.

Obecnie rozpoczął się proces projektowania nowego zakładu. Projekt technologiczny, budowlany i wykonawczy zrealizuje spółka IPS Technologia ze Swarzędza.

Wieloletnie doświadczenie w realizacji projektów krajowych i międzynarodowych oraz proponowane przez nas rozwiązania technologiczne gwarantują, że będzie to jedna z najnowocześniejszych fabryk słodyczy w Polsce. Jesteśmy przekonani, że realizacja tego projektu i budowa nowego zakładu umożliwią Fabryce Cukierków „Pszczółka” dołączenie do grona liderów przemysłu cukierniczego w Polsce.

– powiedział Przemysław Stojczyk, Prezes Zarządu IPS Technologia.

Budowa fabryki wraz z obiektami magazynowymi i biurowymi ruszy na przełomie maja/czerwca 2015 roku. Zakład ma być gotowy w połowie 2016 roku. W pierwszym roku działalności spółka zatrudni w nowoczesnej fabryce słodyczy w Lublinie minimum 70 nowych pracowników. Docelowo zatrudnienie ma wzrosnąć o kilkaset osób.

Koszt inwestycji to ponad 80 mln zł. Pieniądze pochodzą z dokapitalizowania Spółki przez Krajową Spółkę Cukrową S.A. Inwestycja „Pszczółki” w SSE EURO-PARK Mielec Podstrefa Lublin związana jest z realizacją Strategii Rozwoju Spółki na lata 2014-2026 i wejściem w nowy segment rynku wyrobów czekoladowych.

Jesteśmy przekonani, że nasze doświadczenie i zaproponowane przez nas technologie pozwolą nam skutecznie konkurować z największymi producentami wyrobów czekoladowych i czekolady w Polsce i za granicą. Równocześnie, inwestując w SSE i tworząc nowe miejsca pracy, wpiszemy się w sposób istotny w rozwój gospodarczy Lublina.

– mówi Marek Spuz vel Szpos, Prezes Fabryki Cukierków „Pszczółka” Sp. z o.o.

Fabryka Cukierków „Pszczółka”

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie widoczny w treści komentarza.
Wszystkie pola oznaczone * są wymagane.

Więcej w Cukierki, IPS Technologia, Marek Spuz, Producent cukierków, Producent słodyczy, Przemysław Stojczyk, Pszczółka
Markizy kakaowe „Ciacho” marki Skawa

Polski producent słodyczy - wadowicka firma Skawa, wprowadziła do sprzedaży zupełnie nowy produkt: markizy kakaowe o dumnie brzmiącej nazwie "Ciacho". Ciacho,...

Zamknij