III edycja targów WorldFood Warsaw 2016

WorldFood WarsawW dniach 19-21 kwietnia w EXPO XXI w Warszawie odbywa się III edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. Patronem honorowym wystawy jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztof Jurgiel oraz Prezes Agencji Rynku Rolnego Łukasz Hołubowski. Redakcja Przeglądu Handlowego po raz pierwszy objęła wydarzenie swoim patronatem.

W tegorocznej edycji udział weźmie 250 firm z 25 krajów świata. Wśród nich są reprezentanci Grecji, Tajlandii, Ukrainy, Włoch, Holandii, Wielkiej Brytanii, Czech, Korei, Iranu, Sri Lanki, Chin i wielu innych krajów.

WorldFood Warsaw to międzynarodowa wystawa biznesu spożywczego. Na targach spotykają się producenci i dystrybutorzy żywności, napojów, alkoholi, dodatków do żywności oraz technologii. Ważnym aspektem wydarzenia są sprofilowane rozmowy wystawców z przedstawicielami sieci handlowych.

Wydarzeniem towarzyszącym targom będzie misja handlowa firm z belgijskiego sektora spożywczego oraz rozmowy B2B pomiędzy przedsiębiorcami.

Eksperci na targach WorldFood Warsaw

W wystawie będą licznie uczestniczyć reprezentanci sektora spożywczego – firm, instytucji, organizacji branżowych. Gośćmi honorowymi będą reprezentanci Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Agencji Rynku Rolnego. Swój udział w wystawie potwierdził także Poseł do Parlamentu Europejskiego Czesław Siekierski. Z kolei była minister pracy i polityki społecznej Anna Kalata odwiedzi wystawę wraz z delegacją z Indii zainteresowaną nawiązaniem współpracy z polskimi firmami spożywczymi.

Wystawę licznie odwiedzą przedstawiciele organizacji z sektora rolno-spożywczego, liczni eksperci z branży, prezesi i właściciele firm spożywczych.

Ciekawy program merytoryczny

Targi WorldFood Warsaw to nie tylko rozmowy biznesowe, promocja firm i ich oferty, degustacje, ale również bogaty program merytoryczny.

Pierwszy dzień wystawy poświęcony jest tematyce eksportowej. Kancelaria Brokerska ASYSTA zaprezentuje zagrożenia dla branży spożywczej wynikające z występowania karuzeli podatkowej, zaś eksperci w panelu Polskiej Federacji Producentów Żywności omówią bariery rozwoju eksportu produktów rolno-spożywczych. Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego wraz z zaproszonymi gości będzie dyskutować na temat wyzwań dla branży mięsnej w 2016 roku.

Drugi dzień targów będzie obfitował w tematykę związaną za handlem, który obecnie przechodzi liczne modyfikacje. Program rozpocznie się od panelu Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji pt. „Restrykcje wobec handlu, w tym zmiany podatkowe i ich skutki w łańcuchu dostaw”. Następnie Ambasada Belgii omówi rynek hurtowy w Polsce, zaś POHiD ponownie poprowadzi dyskusję, tym razem poświęconą markom własnym.

Ponadto tego dnia zostaną omówione zabezpieczania płatności w transakcjach zagranicznych (KUKE), kwestia znakowania żywności wprowadzanej na rynek UE (JARS), praktyczna interpretacja wymagań sieci handlowych (SAI Global Assurance Services LTD) oraz efektywne wykorzystanie narzędzi internetowych w celu zwiększenia sprzedaży (Robert Rydz-Mościcki,  Performance Media oraz Ewelina Milczarek, Google Polska).

W odpowiedzi na zapotrzebowanie wystawców i zwiedzających ubiegłoroczną edycję, organizatorzy w tym roku zorganizowali specjalną strefę EcoFood, która gromadzi producentów i dystrybutorów żywności organicznej, regionalnej, z certyfikatami. Uzupełnieniem tej strefy będzie trzeci dzień targów w całości poświęcony żywności ekologicznej. Marcin Fajerski z Ekodostawców omówi handel produktami ekologicznymi – podsumuje miniony rok, zaprezentuje perspektywy rozwoju oraz omówi idealnie zaprojektowaną półkę z wyrobami organicznymi.

Mintel przedstawi innowacyjność na rynku żywności organicznej (nowości produktowe, oczekiwania konsumentów, inspiracje), Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zaprezentuje certyfikat „Jakość Tradycja”, który jest gwarancją wysokiej jakości produktów spożywczych.

Eksperci z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych omówią znakowanie produktów ekologicznych, zaś Stowarzyszenie Polska Ekologia szanse dla małych i średnich producentów wynikające z uzyskania certyfikatów ekologicznej produkcji i przetwórstwa żywności.

To tylko niektóre z atrakcji III edycji targów WorldFood Warsaw.

Organizatorzy zapraszają do odwiedzenia wystawy!

Worldfood

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie widoczny w treści komentarza.
Wszystkie pola oznaczone * są wymagane.

Więcej w Targi rolno-spożywcze, Targi spożywcze, WorldFood, WorldFood Warsaw
Eksperci branży spożywczej na WorldFood Warsaw

W dniach 19-21 kwietnia w Warszawie odbywa się III edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. Na jej uczestników...

Zamknij