Marka Helio Gold prezentuje orzechy pecan, które uzupełniają złotą kolekcję marki. To produkt najwyższej jakości o wyjątkowych walorach smakowych. Kwintesencją kolekcji Helio Gold jest bowiem wybór największych i najbardziej dorodnych bakalii obecnych na rynkach świata i sprowadzenie ich na rodzimy rynek. Orzechy pecan Helio Gold przeszły zatem wielokrotną selekcję – zarówno w kraju pochodzenia jak i w Polsce.
Serce nie sługa
Pecan, przypomina orzech włoski, ma jednak bardziej wydłużony kształt, jego łupina jest gładsza, a jadalne jądro jest większe. Naturalnym regionem ich pochodzenia jest Ameryka Północna, gdzie według ludowych podań stanowiły ważne pożywienie Indian. Nazywano je pecan, co oznaczało orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią. Same orzechy są jednak nadzwyczaj delikatne w smaku i aromatyczne.
Pekan jest majestatycznym drzewem liściastym. W sprzyjających warunkach może osiągnąć wysokość ponad stu metrów, a średnica pnia ponad 180 centymetrów, jego konar osiąga wielkość do około 100 metrów. Drzewo pekana jest drzewem długo żyjącym znanym od ponad tysiąca lat. Gdy orzechy spadną na ziemię są zbierane, czyszczone, następnie pakowane w łupinie lub bez łupiny i klasyfikowane. W Stanach Zjednoczonych istnieje sześć różnych klasyfikacji pecanów. Połówki orzechów pecan są również dodatkowo dzielone według wielkości: mamuty, mamuty junior, jumbo, extra duże, duże, średnie, małe i drobne. Wiele osób zaczęło nawet sadzić drzewa pekana we własnych ogrodach ze względu na ich urodę, cień oraz pyszne orzechy jadalne.
Orzechy pecan nie skleją złamanego serca, ale mogą pomóc je chronić. Według badań przeprowadzonych w New Mexico State University, pół filiżanki orzeszków dziennie może znacznie obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi, co pomaga oczyścić tętnice. Składniki odżywcze zawarte w orzeszkach są zdrowe także z innych względów, np. cynk pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, witamina B6 przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz stymuluje organizm do prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, a witamina A pomaga utrzymać ładną cerę i dobry wzrok. Dzięki ponadprzeciętnej zawartości składników odżywczych orzechy pecan weszły w skład diety pierwszych amerykańskich astronautów.
Pecan w kuchni
Pecan w kuchni to nie banał:). Choć królują one przede wszystkim na stołach obu Ameryk, także nasi rodzimi dietetycy oraz mistrzowie kulinarni chętnie po nie sięgają. Orzechy pecan mają bowiem delikatny, maślany smak. Są wartościowe zarówno surowe jak i przetworzone, co jest ich wielką zaletą. W Polsce wykorzystywane przede wszystkim do wypieków, deserów jak i sałatek. Doskonale komponują się z serami pleśniowymi, jak i serami białymi np. na słodko. Pecan nie lubi być przegrzewany dlatego warto o tym pamiętać, i przechowywać orzech w zamkniętej torebce w niezbyt ciepłym miejscu. Na długo wówczas zachowuje swój charakterystyczny smak i aromat.
Orzechy pecan Helio Gold są dostępne w handlu tradycyjnym i nowoczesnym w wygodnej, 180gramowej torebce ułatwiającej przechowywanie i użytkowanie produktu w codziennej diecie. Orzechów nie trzeba przesypywać do miseczek, co czyni je produktem wprost idealnym „do torebki” gdyż swobodnie możemy je jeść wprost z opakowania. Wszystkie produkty serii Helio Gold są wyposażone w zamkniecie strunowe, zapewniające świeżość, poręczność i ochronę produktu przed warunkami zewnętrznymi. Na rewersie opakowania zamieszczono tabelę z wartościami odżywczymi, zawartością witamin i składników mineralnych. Producent podaje też informację o zalecanych wartościach dziennego spożycia dla osoby dorosłej (%GDA).
Sugerowana cena detaliczna (180 g): 27,00 zł
Helio