Demokryt mawiał, że jesteśmy tym co jemy, a dzięki wiedzy o tym co jemy, możemy bardziej zrozumieć własne myśli. HELIO, najczęściej kupowana przez Polaków marka bakalii, wprowadza na rynek nowy produkt – Mix sałatkowy Italia.
Jest to unikatowa na polskim rynku mieszanka niezwykle aromatycznych orzeszków pinii oraz dorodnych pestek słonecznika i dyni. Mix sałatkowy Italia otwiera zatem morze kulinarnych możliwości, w tym możliwość sięgnięcia po wyrafinowany smak kosztownych pinii, również przez osoby o mniej zasobnych portfelach. Ten awangardowy produkt w ofercie HELIO przekonująco zachęca do skosztowania wszystkich produktów z nowej linii bakaliowego potentata.
Mix sałatkowy Italia jest dostępny na rynku w poręcznym 200 gramowym opakowaniu. Utrzymana w kolorze soczystej zieleni z czerwonymi akcentami stojąca paczuszka jest wyposażona w nowoczesne strunowe zamknięcie, które na długo zapewnia świeżość produktu, chroniąc go przed nadmiernym wysuszeniem i zawilgoceniem. Dzięki niemu, po produkt można sięgać wielokrotnie, bez obawy, że po pierwszym otwarciu torebki utracimy smak i aromat przechowywanego produktu. Dodatkowo, przez przeźroczyste „okienko” konsument ma okazję zapoznać się z jakością mieszanki, jeszcze przed jej zakupem. Na rewersie producent podaje wartość odżywczą produktu, zawartość składników mineralnych, informacje o zalecanym dziennym spożyciu składników odżywczych dla osoby dorosłej (GDA), a także przykładowe zastosowanie produktu w kuchni.
Mix sałatkowy Italia marki HELIO idealnie sprawdzi się jako zdrowa i odżywcza przekąska w ciągu dnia, jak i smakowity dodatek do sałatek i wykwintnych dań. Mix sałatkowy Italia możemy połączyć z aromatycznymi liśćmi szpinaku i czosnkiem, dodać do sałatki z grillowanym kurczakiem lub posypać nią makaron podawany z oryginalnym włoskim pesto. Mieszanka nasion z dodatkiem orzeszków pinii doskonale sprawdzi się również jako oryginalna panierka do mięs i ryb. Z powodzeniem urozmaici smak porannego musli, płatków owsianych, lub jogurtu. Można także posypać nią lody, deser z bitą śmietaną, lub uprażyć w karmelu.
Ojczyzna zmysłów
Włochy to kraj, w którym o jedzeniu myśli się chyba najwięcej. Sposób biesiadowania ma antyczne tradycje sięgające czasów Lucullusa – rzymskiego wodza z okresu cesarstwa, który zasłynął z organizacji wspaniałych uczt. Obecnie również, jeśli to możliwe, celebruje się posiłki na wspólnej biesiadzie. Wśród burzliwych dyskusji o sporcie, kulturze czy polityce zawsze wymienia się uwagi na temat spożywanego jedzenia. Zróżnicowanie przepisów kuchni włoskiej i fantazja w ich przygotowaniu uwodzą smakoszy z całego świata. Jak w wielu innych aspektach również tutaj, wyzwala się ekspresyjna natura Włochów i ich dążenie do perfekcji. Włoska kuchnia uwodzi zmysłami. Najpierw ujmuje swoim zapachem i wyglądem, później oczarowuje smakiem. Poza bogactwem smaków kuchnia włoska, a szerzej śródziemnomorska została uznana za jeden z najzdrowszych sposobów żywienia. W rybach, ziarnach, owocach morza, warzywach, potrawach pełnoziarnistych, czy oliwie z oliwek znajdują się wszystkie potrzebne nam składniki dla zdrowego rozwoju organizmu. Jeżeli jeszcze zwieńczymy posiłek czerwonym winem możemy być spokojni, że dostarczyliśmy ciału tego co… najlepsze, a w naszym domu zagościł śródziemnomorski klimat.
Mix dla zdrowia
Zawarte w Mixie sałatkowym Italia ziarna słonecznika to skarbnica witamin z grupy B. To także dobre źródło fosforu, magnezu, żelaza, wapnia, potasu i białka. Ponadto słonecznik zawiera kwasy tłuszczowe, które pomagają chronić tętnice. W pestkach dyni znajdują się kwasy nienasycone i dużo aminokwasów (alanina, glicyna, kwas glutaminowy) korzystnych dla zdrowia. Pestka dyni jest też źródłem żelaza i cynku. Nasiona dyni polecane są w leczeniu stanów zapalnych skóry i w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Orzeszki pinii zawierają dużo białka, dzięki czemu doskonale wpływają na przemianę materii, a także spore ilości magnezu, który działa antystresowo, jest niezbędny do prawidłowego działania mięśni i tkanki nerwowej, a jednocześnie zapobiega powstawaniu próchnicy.
Helio