Kartacze, nazywane również cepelinami znane są przede wszystkim w północno-wschodniej Polsce. To potrawa regionalna, której podstawowym składnikiem są ziemniaki i dobrze doprawione mięso. Wyglądem przypominają nieco pyzy z mięsem, ale smakują trochę inaczej i różnią się od nich również kształtem – są większe i bardziej owalne. Wykonanie kartaczy jest dość trudne, czasochłonne i wymaga wprawy, dlatego najczęściej goszczą na stołach prawdziwych gospodyń znających się na kuchni. Wszystkim, którzy chcieliby zasmakować tego tradycyjnego dania, a nie […]
Jawo
Na początku września br. wystartował konkurs kulinarny – „Kulinarne JAWOlucje” – przygotowany przez częstochowską firmę Jawo – znanego producenta tradycyjnych dań mrożonych m.in. ręcznie robionych pierogów. Konkurs skierowany jest do wszystkich miłośników gotowania oraz fanów odkrywania na nowo tradycyjnych znanych potraw i serwowania ich w zupełnie innej odsłonie. Konkurs potrwa półtorej miesiąca – od 1 września do 15 października, a jego zwycięzców poznamy przed końcem października. W konkursie można wygrać atrakcyjne nagrody – tablet, blender, zastaw noży ceramicznych oraz zestawy […]
Częstochowska firma Jawo Sp. z o.o. 3 października 2014 r. zawiązała w Polsce spółkę joint venture z japońskim gigantem spożywczym Ajinomoto Frozen Foods. Nowy podmiot otrzymał nazwę Ajinomoto Jawo Sp. z o.o. Ze względu na rozmiar przedsięwzięcia na założenie spółki musiał wyrazić zgodę Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (UOKiK). 10 września br. UOKiK zgodził się na stworzenie spółki przez obie firmy. Częstochowska firma w ramach nowego podmiotu zaopatrywać będzie w japońskie pierogi goyza cały rynek […]
W październiku br. rusza nowa kampania promocyjna firmy Jawo – jak co roku, tak i jesienią 2014 Jawo będzie reklamowało swoje produkty w telewizji. Kampania obejmuje sponsoring wybranych programów telewizyjnych. Billboardy sponsorskie emitowane będą na antenach ogólnopolskich stacji: TVP1, TVP2, TVN i TVN7. Celem kampanii jest zwiększenie świadomości marki i popularyzacja produktów wśród konsumentów. W billboardzie sponsorskim promowane są Pierogi z serem i truskawkami. Jawo to polska firma rodzinna, która produkuje mrożone dania gotowe- ręcznie […]
Firma Jawo – producent produktów mrożonych – ręcznie robionych pierogów, dań ziemniaczanych oraz potraw na patelnię przygotował wizerunkową kampanię reklamową, którą będziemy mogli obejrzeć jesienią br. Jest to kampania obejmująca sponsoring programów w największych i najistotniejszych kanałach telewizyjnych. Billboardy sponsorskie ukażą się na antenach: TVP1, TVP2, TVN, TVN7 i TVN Style i będą emitowane w październiku br. W swojej ofercie firma JAWO ma ponad 30 produktów, od pierogów wytrawnych i na słodko, przez kluski śląskie, […]
W czym tkwi sekret smacznych krokietów z mięsem? Kluczem do sukcesu jest delikatne ciasto otulone chrupiącą panierką oraz wyrazisty, domowy smak farszu. Takim właśnie połączeniem od lat uwodzi marka Jawo – doskonale znany producent gotowych dań mrożonych. Tradycyjna receptura i najwyższa jakość składników sprawiają, że krokiety z mięsem Jawo stają się nieodzownym towarzyszem czerwonego barszczu, są też doskonałą propozycją samodzielnego dania na niezobowiązujące spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Sposób przygotowania krokietów jest bardzo prosty: produkt […]
Choć sezon na jagody trwa krótko i są one dostępne w sklepach jedynie latem, nie oznacza to, że w pozostałych miesiącach roku musimy zapomnieć o przepysznym smaku tych niebieskich owoców. Jak powszechnie wiadomo, jagody – dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu – mają zbawienny wpływ na wzrok. Poza tym te małe, granatowo-fioletowe owoce zawierają sporo witamin i minerałów, zwłaszcza selenu, cynku, miedzi i manganu, oraz wit. C, A, B i PP. Przede wszystkim jednak świetnie smakują – […]
Kartacze to bardzo popularna potrawa na Podlasiu i w całej północno-wschodniej Polsce. O ich wyjątkowym charakterze świadczy fakt, iż zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kartacze to duże podłużne, ziemniaczane kluski wypełnione pysznym nadzieniem. Wewnątrz kartacza zazwyczaj kryje się aromatyczne mięso mielone, choć spotyka się także farsz grzybowy lub z kapusty kiszonej. Kartacze pochodzą z Litwy, gdzie nazywane są cepelinami. Dawniej przygotowanie tej potrawy, będącej przysmakiem całej […]
Dla większości z nas kopytka ziemniaczane to miłe wspomnienie dzieciństwa – prawie każdy zajadał się małymi ziemniaczanymi kluseczkami posypanymi cukrem lub polanymi pysznym sosem z mięsem. Kopytka ziemniaczane to pomysł na pyszny obiad i doskonały sposób na pogodzenie kulinarnych upodobań wszystkich domowników – zarówno męża, który lubi potrawy mięsne jak i dzieci, które wolą „słodkie obiady”. Kopytka ziemniaczane Jawo doskonale zastępują ziemniaki i pozwalają w 3 minuty przyrządzić smaczne danie. Delikatne, lecz sprężyste kopytka najlepiej […]
Nie każdy wie, że truskawki kryją w sobie mnóstwo zaskakujących właściwości! Zawierają witaminę C, a także A, B1, B2, B3, PP, wszystkie makro- i mikroelementy, jakie znamy, a także wapń, fosfor, magnez, mangan oraz żelazo. Truskawki świetnie smakują w każdej postaci. Gdy brakuje już na sklepowych półkach tych zerwanych prosto z krzaczka, albo nie starcza nam czasu i chęci na przygotowanie przepysznego truskawkowego dania, sięgnąć możemy po Pierogi z truskawkami marki Jawo – ręcznie przygotowywane […]
- 1