Browar Pilsweizer wprowadza na rynek piwo Andy’s ESB

Pilsweizer Andy's ESBBrowar Pilsweizer z Grybowa wprowadza na rynek niezwykle ciekawą propozycję dla konsumentów poszukujących nowych smaków piwnych – piwo z kategorii extra special bitter pod marką Andy’ ESB. Jest to pierwsze piwo górnej fermentacji w ofercie tego browaru. Pilsweizer liczy na zainteresowanie nowym piwem zarówno ze strony kobiet jak i mężczyzn. Jego cena detaliczna wyniesie ok. 7 zł.

Jak mówią przedstawiciele browaru, Andy’s ESB to piwo będące hołdem dla starych angielskich mistrzów piwowarstwa i wierne oryginalnym tradycyjnym angielskim recepturom.

To idealnie zbalansowane i kompleksowe piwo. Fermentuje w otwartych kadziach, leżakuje i dojrzewa zgodnie z tradycyjnymi zaleceniami angielskich piwowarów oraz jest chmielone na zimno. Pomysł, by uwarzyć wyjątkowe piwo górnej fermentacji miałem już od dawna, choć dość długo zastanawiałem się, czy inspirować się potężną tradycją belgijską czy równie potężną angielską. Zdecydowałem się na Anglię, ale jednocześnie rezygnując z modnego obecnie pomysłu na powielanie w setkach odmian kolejnych wersji Ale, Pale Ale, APA czy AIPA. Zamiast tego wybraliśmy styl Bitter, ale w mocniejszej odmianie Extra Special.

– mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu Browaru Pilsweizer.

Do produkcji Andy’s ESB wykorzystywane są trzy odmiany doskonałych angielskich chmieli: Admiral, East Kent Goldings i Fuggles; oraz trzy słody: Pale Ale, Karmelowy i Melanoidynowy, jak również angielskie drożdże Safale S-04.

Andy’s ESB posiada umiarkowanie intensywny aromat chmielowy, z umiarkowanie intensywną nutą karmelową, estry owocowe. Piwo ma kolor bursztynowy – głęboko miedziany i jest doskonale klarowne, z białoszarą pianą. Goryczka jest średnio mocna z wyczuwalnymi smakami słodowymi, słodkość umiarkowanie lekka, karmelowo – słodowa. W Andy’s ESB występują też intensywne chmielowe smaki owocowo-kwiatowe.

Andy’s ESB jest unikalnym piwem zawierającym bardzo mocny, kompleksowy profil słodowo-goryczkowy, niespotykany w innych piwach tego stylu. Wzorem dla nas był m.in. angielski Fuller’s ESB, kilkukrotny zdobywca tytułu World Champion Beer, ale zależało nam na naszym autorskim rozwinięciu angielskich pomysłów i mam nadzieję, że polskim amatorom piwa nasze ESB bardzo przypadnie do gustu i spotka się z  ich żywym zainteresowaniem.

– dodaje Andrej Chovanec.

Zawartość ekstraktu Andy’s ESB to 14°Blg, alkohol objętościowo do 6,5%, poziom IBU – 45.

Andy’s ESB trafia właśnie do dystrybucji ogólnopolskiej (Browar Pilsweizer współpracuje z hurtowniami, sklepami i pubami w całej Polsce).

Andy’s ESB to pierwsza nowość z browaru Grybów trafiająca na rynek w 2016 roku. W ub.r. browar wprowadził na rynek kilka nowości, m.in. piwo Femme Fatale (piwo dolnej fermentacji z kawowym smakiem) oraz serię jasnych piw lokalnych, dedykowanych poszczególnym miejscowościom górskim: Zakopiańczyk, Piwniczańskie, Sądeckie i Zakopiańczyk Miód Malina.

Browar Pilsweizer jest bezpośrednim kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej obok Grybowa browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka. Jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu.

Browar Pilsweizer

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie widoczny w treści komentarza.
Wszystkie pola oznaczone * są wymagane.