Wielkanoc z rodziną wspólnie z Winiary

Winiary majonez

fot. Winiary

Przygotowania do Wielkanocy zaczynają się od domowych porządków, planowania usadzenia przy stole oraz zakupu niezbędnych świątecznych dekoracji. Następnie każda pani domu musi zadbać o uzupełnienie zapasów w spiżarni, zaplanować idealne menu na wiosenne Święta Wielkiej Nocy, a także odnaleźć w szufladach sprawdzone przepisy na świąteczne potrawy. Marka WINIARY, jak co roku, chce wesprzeć wszystkie osoby przygotowujące wielkanocne potrawy i zachęca do wypróbowania znanych i lubianych produktów, które ułatwią przygotowanie pysznych dań.

Niedziela i Poniedziałek Wielkanocny to wyjątkowy czas, któremu towarzyszą specjalne dekoracje, rodzinna, ciepła atmosfera oraz dania, bez których żadna pani domu nie wyobraża sobie tego czasu. Podczas dwóch świątecznych dni mamy niepowtarzalną okazję spędzić radosne chwile z rodziną oraz najbliższymi osobami. Ważną częścią każdych Świąt Wielkiej Nocy są potrawy, które można znaleźć na stole.

Barszcz czy żurek?

W zależności od regionu Polski, a także tradycji wyniesionej z rodzinnego domu, na stole nie może zabraknąć miejsca dla ulubionej świątecznej zupy Polaków: barszczu białego lub żurku.

Winiary barszcz biały

fot. Winiary

Barszcz biały jest tradycyjnie podawany z jajkiem na twardo, boczkiem i pieczarkami, z suszonymi grzybami i białą kiełbasą albo z dodatkiem wędzonki i chrzanu. Żurek króluje na świątecznych stołach w towarzystwie białej kiełbasy, jajek i ziemniaków. Najlepiej smakuje w specjalnych miseczkach z żytniego chleba. Obie zupy podaje się z łyżką śmietany i świeżą zieleniną. Marka WINIARY oferuje miłośnikom obydwu świątecznych dań bogatą ofertę produktów, dzięki którym każda nowoczesna pani domu będzie miała więcej czasu dla siebie i swoich najbliższych. Na osoby, które nie wyobrażają sobie świątecznego obiadu bez barszczu białego czekają tradycyjny Barszcz Biały z linii Nasza Specjalność oraz bogaty w smaku Barszcz Biały z grzybami z linii Jak u Mamy. Miłośników zupy na zakwasie żytnim zachwyci tradycyjny Żurek oraz Żurek z grzybami z linii Nasza Specjalność oraz aromatyczny Żurek na wędzonce Jak u Mamy WINIARY.

Majonezowe wariacje

Na wielkanocnych stołach, niezależnie od regionu, króluje zawsze szeroki wybór sałatek oraz jajek. Idealnym dodatkiem do tych świątecznych dań jest Majonez Dekoracyjny WINIARY, który od ponad 35 lat gości na polskich stołach i kochają go kolejne pokolenia Polaków. Miłośnicy sałatek mogą zdecydować się na dodatekMajonezu Kanapkowego, a wszyscy, którzy dbają o linię mogą spróbować lekkich i smacznych: Majonezu Light  oraz delikatnego Jogo Majo.

Wypróbowane przepisy na znane i lubiane tradycyjne wielkanocne potrawy można łatwo wzbogacić, tworząc ich unowocześnione warianty. Zastosowanie do nich produktów marki WINIARY ułatwi i przyspieszy gotowanie. Pamiętajmy, że najwięcej radości i uśmiechu przyniesie nam towarzysząca posiłkom ciepła, rodzinna atmosfera.

Na stronie internetowej www.winiary.pl można znaleźć wiele smakowitych, świątecznych przepisów, które mogą zainspirować do przygotowania świątecznych potraw w nowym, odmienionym wydaniu. Poniżej znajduje się kilka propozycji na flagowe wielkanocne potrawy.

Wielkanocne inspiracje Nową Kuchnią Polską WINIARY

Sałatka z mango i krewetek

Składniki na 4 porcje:

  • 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki keczupu
  • 200 g krewetek tygrysich
  • 1 dojrzały owoc mango
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • garść kiełków słonecznika

Marynata:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Majonez połącz z jogurtem i keczupem.

Marynata: Czosnek drobno posiekaj. Miód, olej, sok z cytryny, chilli i czosnek połącz, dodać oczyszczone krewetki marynuj przez 30 minut. Mango obierz. Obieraczką do warzyw pokrój cienkie paski długości 2 cm. Mix sałat wyłóż do miski, a na nie ułóż zwinięte w rulon mango, kiełki słonecznika, odsączone krewetki. Dekoracyjnie polej całość sosem majonezowym i posyp ziarnami słonecznika, wcześniej uprażonym na suchej patelni.

Biały barszcz kokosowy

Składniki na 4 porcje:

  • 1 Barszcz Biały Nasza Specjalność WINIARY
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 300 g filetów z soli lub innej ryby bez ości
  • 4 garście świeżego, młodego szpinaku (może być też mrożony)
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Mleko kokosowe gotuj z imbirem i masłem przez 5 minut. Dodaj odsączone filety rybne, gotuj całość kolejne 10 minut. Barszcz biały rozprowadź w 500 ml zimnej wody i wlej do ryby, zagotuj. Zblanszuj liście szpinaku i dodaj je do zupy. Całość dopraw do smaku solą
i pieprzem. Biały barszcz kokosowy podaj z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

Barszcz a’la ćwikła

Składniki na 6 porcje:

  • 1 Żurek Nasza Specjalność WINIARY
  • 1 Barszcz Czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY
  • 4 ziemniaki
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej lub białej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, zalej 2 szklankami zimnej wody i gotuj 10 minut. Żurek rozprowadź w 1 l zimnej wody i połącz z ziemniakami, mieszaj aż do zagotowania. Dodaj kiełbasę pokrojoną w kostkę i gotuj całość 5 minut. Następnie dodaj Barszcz Czerwony (nie gotuj). Dodaj chrzan i śmietanę. Barszcz a’la ćwikła polecamy podawać z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

SMACZNEGO!

Winiary

Dodaj komentarz

Twój email nie będzie widoczny w treści komentarza.
Wszystkie pola oznaczone * są wymagane.