Ponad 30 lat temu pomarańcze na polskim stole w okresie Świąt Bożego Narodzenia były symbolem dostatku, a ich zdobycie wiązało się z nie lada wyzwaniem. Obecnie świeże, pachnące i okazałe owoce cytrusowe to nieodzowny element świątecznych półmisków.
Produkty spożywcze, a zwłaszcza świeże owoce i warzywa, to towary delikatne, dość szybko się psujące. Podczas ich transportu trzeba zadbać nie tylko o ich zabezpieczenie przed uszkodzeniem, ale także o odpowiednią temperaturę i wilgotność dopasowane do konkretnego produktu spożywczego. Ich przewóz musi się odbywać w odpowiednich warunkach, jeśli produkty mają nie stracić na swojej wartości. A w okresie przedświątecznych przygotowań zapotrzebowanie na artykuły spożywcze jest zdecydowanie większe, również większe w porównaniu z ubiegłym rokiem.
Prognozowane wydatki na Święta
Jak wynika z raportu „Zakupy świąteczne 2019. Prezentacja wyników badania świątecznych zwyczajów konsumenckich w Polsce i w Europie” przygotowanego przez Deloitte wydatki świąteczne Polaków będą rosły w tym roku szybciej niż średnio w Europie (5% w porównaniu z 3,3%). Kategorią, w której zwiększa się sprzedaż, są artykuły spożywcze – wzrost o 7,8% w porównaniu z danymi z ubiegłego roku.
Szacowane wydatki na tegoroczne Boże Narodzenie:
- Wielka Brytania: 2755 zł,
- Niemcy: 2100 zł,
- Portugalia: 1669 zł,
- Rosja: 1583 zł,
- Hiszpania: 2389 zł,
- Polska: 1521 zł.
Na Święta w tym roku najwięcej spośród krajów europejskich wydadzą konsumenci z Wielkiej Brytanii – ok. 2755 zł planowanego budżetu. Polacy planują wydać średnio ok. 1521 zł, z czego 34% przeznaczą właśnie na artykuły spożywcze. Na prezenty planują przeznaczyć 36% całkowitego budżetu. Polaków do wydawania większych kwot skłaniają przede wszystkim akcje promocyjne (44%) oraz to, że dysponują większymi środkami niż rok wcześniej (28%).
Odpowiedni przewóz artykułów spożywczych
Transport żywności i właściwe zabezpieczenie produktów, zwłaszcza w okresie przedświątecznym, wiąże się z ogromną odpowiedzialnością. Aby spełnić normy wynikające z przepisów, dostawcy sięgają po nowoczesne technologie.
Obecnie na rynku dostępne są rejestratory temperatury pozwalające monitorować warunki przewożonej żywności. Najnowszy rejestrator proponowany przez inżynierów polsko-francuskiej firmy Blulog jest kompaktowym rozwiązaniem do śledzenia przesyłek, np. żywności, w czasie rzeczywistym, poprawiającym bezpieczeństwo i operacje logistyczne. Dzięki niewielkim rozmiarom (90 x 60 x 18 mm) i wodoodpornej obudowie rejestrator można wygodnie ustawić jak najbliżej żywności, zbierając dane dotyczące temperatury, wilgotności i lokalizacji w całym łańcuchu dostaw.
Nowy rejestrator automatycznie zbiera dane temperatury i lokalizację przy użyciu bazowej stacji nadawczo-odbiorczej (BTS). Urządzenie wysyła zebrane dane bezpośrednio do bazy danych, łącząc się z siecią 2G, omijając tym samym potrzebę użycia dodatkowych access pointów. Sprawia to, że nowe rejestratory możemy wykorzystywać praktycznie w każdym miejscu na Ziemi.
– tłumaczy Jérémy Laurens, CEO firmy Blulog.
Podobnie jak we wcześniej proponowanych modelach użytkownicy mogą liczyć na pomiar w zakresie od -30°C do + 60°C. Nowe urządzenie gwarantuje precyzję na poziomie 0,5°C w przypadku zakresu temperatur od 0°C do + 30°C, a dla pozostałego zakresu – ok. 1°C. Częstotliwość pomiarów można zaprogramować (od 1 minuty do 2 godzin).
Dzięki monitorowaniu przewożonej żywności i zapewnieniu odpowiednich warunków dostarczane produkty docierają na miejsce docelowe w odpowiednim stanie.
Blulog